Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα  
 
Tο Kυριάκι

Το Κυριάκι, λόγω της θέσης του αποτελεί έναν τέλειο προορισμό για ξεκούραση, χαλάρωση και επαφή με τη φύση.
Μπορεί κανείς να περπατήσει στις γειτονιές του χωριού, χωρίς να έχει στ' αυτιά του την βοή της πόλης, να πιεί τον καφέ του σε κάποιο από τα παλιά καφενεία της κεντρικής πλατείας ή σε κάποια καφετέρια και να γευτεί τις νοστιμιές του χωριού σε μια από τις πολλές παραδοσιακές ταβέρνες.

Ανεβαίνοντας στο Παλιόκαστρο, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νεκτάριου, δίνεται η δυνατότητα να θαυμάσετε το χωριό από ψηλά, αλλά και τη Λάκκα με τους ελαιώνες με το μοναστήρι του Οσίου Λουκά, τον Κορινθιακό και τις κορυφές του Παρνασσού, της Γκιώνας και των βουνών της Πελοποννήσου.
Πέντε λεπτά από το χωριό απέχει η Αρβανίτσα, ένας πανέμορφος και ήσυχος χώρος δασικής αναψυχής κρυμμένος μέσα στα έλατα. Εκεί υπάρχει αναψυκτήριο, παιδική χαρά και μεγάλη έκταση για την ανάπαυση και την διασκέδαση των εκδρομέων.
Λίγο μακρύτερα βρίσκεται το Μπαμπλούκι, με καταπληκτική θέα στον Κορινθιακό, μακριά από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Τοπική Κουζίνα & Προϊόντα
Όταν επισκεφτείτε το Κυριάκι, μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε από τους ντόπιους παραγωγούς μερικά από τα αγνά προϊόντα που παράγουν.


Αναζητήστε το εξαιρετικό ελαιόλαδο και τις ελιές, το υπέροχο κρασί, το νοστιμότατο αιγοπρόβειο κρέας και γευτείτε τα ιδιαίτερα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως, τυρί, μυζήθρα, βούτυρο, ξινόγαλα, γιαούρτι, και μέλι ελατίσιο.

Επίσης εδώ μπορείτε να βρείτε το ξεχωριστό οψιμοτύρι ή (ψωμοτύρι), σήμα κατατεθέν ολόκληρης της Βοιωτίας, παρασκευάζεται από πρόβειο γιαούρτι τριών ημερών, το οποίο ανακατεύεται με αλάτι και αφήνεται να ζυμωθεί για τρείς ημέρες.

Στις ταβέρνες του χωριού προσφέρονται ντόπιο κυνήγι, κυρίως αγριογούρουνο, αλλά και τα δημοφιλή πιάτα της περιοχής (κοντοσούβλι, κοκορέτσι, σπληνάντερο), καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στους αγρούς μπορείτε να μαζέψετε χόρτα, ραδίκια, άγρια ρόκα, μολόχες, κάππαρη, βολβούς, σπαραγγιά. Στο βουνό επίσης φυτρώνει και ένα μοναδικό είδος κρόκου.

Αν βρεθείτε στους παραλιακούς οικισμούς αγοράστε φρεσκότατο ψάρι από ντόπιους ψαράδες.

Οι γυναίκες του χωριού, έχουν δημιουργήσει τις «ΜΟΥΣΕΣ», ένα πρότυπο περίπτερο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, με επώνυμα και πιστοποιημένα, κατόπιν παραγγελίας προϊόντα που δημιουργούν οι ίδιες, όπως κεντήματα, αλλά και πίτες αλμυρές και γλυκές, ποτά, γλυκίσματα, τραχανά, χυλοπίτες κ.α.

Ξενώνας Δίανθος, Κυριάκι Βοιωτίας, Τηλ/Fax 22670 51708, Κιν. 6972 684828 email: info@dianthos-kiriaki.gr © 2010 Dianthos Guesthouse