Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα  
 
Μοναστήρια

Ερχόμενοι στο Κυριάκι εκτός από τις φυσικές ομορφιές που θα αντικρίσετε, σας προτείνουμε να επισκεφτείτε και τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής:

Μονή Οσίου Λουκά
Βρίσκεται στη δυτική πλαγιά του Όρους Ελικών, κάτω από την ακρόπολη του Αρχαίου Στείριου. Η μοναστική δραστηριότητα στην περιοχή ξεκινάει από τον ίδιο τον Όσιο Λουκά, που ασκήτευε στη Μονή, που έλαβε και το όνομα του, στα τελευταία χρόνια της ζωής του, από το 946 έως το 953. Ως επισκέπτες έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε κατανυκτικές λειτουργίες ειδικά την Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα, ενώ στον περίγυρο των ναών να απολαύσετε καφέ και τοπικά γλυκά εδέσματα με θέα τη Λάκκα και κάτω από τα μεγάλα πλατάνια.
Παναγία του παλαιού νεκροταφείου
, ο παλαιότερος ναός του χωριού που χτίστηκε γύρω στον 17ο αιώνα μ.Χ.
Μονή Αγίων Θεοδώρων
, κοντά στον οικισμό της Παναγίας Καλαμιώτισσας (Καραχάλιος), που στέκεται πάνω σε ένα απότομο βράχος. Στα Βυζαντινά χρόνια, (10ο αιώνα μ.Χ) λειτουργούσε ως ασκητήριο, ενώ κατά τον 17ο αι. μ.Χ χρησίμευε ως παρατηρητήριο για τον έλεγχο των επιδρομών που γίνονταν στην περιοχή του Κορινθιακού.
Σιντ Ιργκίντ-Άγιος Νικήτας
, πριν τους Αγίους Θεοδώρους, στο βράχο του "Σιντ Ιργκίντ", όπου στα χρόνια της τουρκοκρατίας λειτουργούσε ασκητήριο με μοναχούς από την μονή του Οσίου Σεραφείμ.
Παναγία Καλαμιώτισσα, εκκλησάκι στην είσοδο του Κυριακίου με ένα αρχαίο κιονόκρανο στο εσωτερικό του και σκαλισμένες επιγραφές για τις ανακαινίσεις το 1622 και 1803 μ.Χ.
Άγιος Γεώργιος Λάκκας, μέσα στον ελαιώνα της "Λάκκας" ανηφορίζοντας για το Κυριάκι, ένα κτίσμα των παλαιοχριστιανικών χρόνων, γύρω στον 5ο μ.Χ. αιώνα που ανακαινίστηκε πρόσφατα.

Ξενώνας Δίανθος, Κυριάκι Βοιωτίας, Τηλ/Fax 22670 51708, Κιν. 6972 684828 email: info@dianthos-kiriaki.gr © 2010 Dianthos Guesthouse